Open

Nieuws

17/04/2024

Alles wat je moet weten over bandenslijtage en onderhoud

Alles wat je moet weten over bandenslijtage en onderhoud
Banden zijn een cruciaal onderdeel van je auto. Ze vormen het enige contactpunt tussen jouw voertuig en de weg. Het is dan ook essentieel om ze goed te onderhouden en op tijd te vervangen. Hier zijn enkele belangrijke feiten over bandenslijtage en hoe je ervoor kunt zorgen dat je banden veilig en efficiënt blijven.

Het profiel van een band slijt na verloop van tijd door normaal gebruik. Een nieuwe band heeft meestal 8 à 10 millimeter profiel. Volgens de wet is een band versleten bij een profieldiepte van 1,6 millimeter (bij zomerbanden) en 4,0 millimeter (bij winterbanden). Controleer regelmatig de profieldiepte en vervang versleten banden op tijd. Banden met weinig profiel hebben een langere remweg, vooral bij regenachtig weer. Een goed profiel verbetert de wegligging, vooral in bochten.

Kleine gaatjes in het profiel kunnen vaak gerepareerd worden, maar ernstige beschadigingen aan het rubber of het geraamte van staal en textiel vereisen vervanging. Let op tekenen van schade en laat je banden inspecteren door een Carteam garage.

Banden verouderen, zelfs als ze weinig kilometers maken. Het rubbermengsel wordt na verloop van tijd minder soepel en verliest zijn constructiesterkte. Controleer de DOT-code op je banden om de fabricagedatum te achterhalen.

Zorg ervoor dat je de juiste bandenspanning hanteert. Te zachte of te harde banden slijten sneller. Controleer de aanbevolen spanning in het instructieboekje van je auto.

Een regelmatige controle van de wieluitlijning door Carteam Fatels & Van Beek voorkomt onnodige slijtage. Verkeerde uitlijning kan leiden tot ongelijkmatige slijtage.

Natuurlijk heeft ook je rijstijl veel invloed op de levensduur van je banden. Veel remmen, agressief sturen en onregelmatig rijden versnellen slijtage. Gebruik (adaptive) cruisecontrol om gelijkmatiger te rijden. Elektrische auto’s kunnen snel accelereren, wat extra bandenslijtage veroorzaakt. Let op je rijgedrag om dit te minimaliseren.

Verouderde banden met haarscheurtjes kunnen leiden tot klapbanden. Controleer je banden regelmatig en vervang ze op tijd om dit risico te minimaliseren.

Kortom, investeer in goede banden en onderhoud ze zorgvuldig. Veiligheid begint bij je banden!

Terug naar overzicht